TuleniPasy.cz

Od září 2014 je hlavním informačním webem ke skialpinismu a freeridu v českém jazyce stránka TuleniPasy.cz. Zde budou nadále zveřejňovány obecné informace ke skialpu a zimním horským disciplínám, stejně jako upozornění na zajímavé akce, popřípadě anotace novinek.

Od podzimu 2018 ve zvýšené míře lyžujeme nejenom na lyžích G3 a K2, ale nově také na švýcarských lyžích DOWN.

2000 výškových metrů s vázáním Marker Duke 16 na Kamčatce

Existuje hodně názorů a kritik na to, jaké vázání si na skialpinismus pořídit. Jednu takovou kritiku musím po letošní zimě ale vyvrátit, a přinejmenším přimět samotné kritiky k novému zamyšlení. Na výlet Skialpinistická Kamčatka 2009 – přehled výsledků a ohlasů jsem se totiž vydal s trošku netradičním vázáním pro tento druh výletu, a to s Marker Duke 16. Výlet na Kamčatku byl podpořen KAMA, Voda hory, Tilak, Quill-outdoor, www.lacnyskialp.sk a Baston.

Zapnutý Marker Duke
Zapnutý Marker Duke

Jedná se freeridový speciál s možností šlapání ve 3 výškových polohách. Jen dvě polohy je možné ovládat pomocí holí, z prostřední polohy musíte ocelovou stojnu přepnout rukou. Napínací síla vázání je DIN 6–16! Tento 2.63kg vážící „drobek“ však stále zůstává mezi zarytými „gramovými“ skialpinisty považován za těžké a nepraktické vázání. Já jsem se letos na vlastní kůži přesvědčil, že to není vůbec pravda a jde jen o to, co na svahu ať už dolů či nahorů preferujete a co jste ochotni pro to udělat.

Já s Marker Duke – v pozadí Avačinská sopka 2741 m
Já s Marker Duke – v pozadí Avačinská sopka 2741 m

Mnoho lidí často jako první a poslední věc totiž vidí pouze hmotnost vázání a tím pro ně volba končí, CHYBA! Marker Duke 16 se řadí do skupiny freeridových vázání stejně jako jsou např: DIAMIR EAGLE, nebo třeba NAXO 22. Svou htmotností přes 2.6 kg je sice nejtěžší, ale svou pevností, stabilitou a vysokým DIN však NĚKTERÉ konkurenty strčí do kapsy viz: Zamyšlení a hodnocení vázání NAXO NX21.

Dlouhé nástupy a návraty na Kamčatce – tady sopka Avačinskaja
Dlouhé nástupy a návraty na Kamčatce – tady sopka Avačinskaja

Jedinečný systém celo-podélného spojení chodící části se základnou pomocí drážek dává při zamknutí ve sjezdové poloze neuvěřitelný pocit stability, pevnosti a dokonalého přenosu síly (zavisí na typu skeletů) na hrany lyží stejně jako na pevném vázání! Svojí výškou 34 mm (vázání+podložka) vás také nezklame, protože díky perfektnímu přenosu síly na lyže o ní nebudete ani vědět a při krájení hodně položených oblouků na tvrdém sněhu ji velice oceníte.

Na Marker Duke 16 se můžete spolehnout
Na Marker Duke 16 se můžete spolehnout

Vysoký DIN a praktický žádné kroucení ve vázání vám dovolují ve sjezdu prakticky cokoliv – ať už seskoky, skoky Jak skákat na lyžích 360 stupňů a více nebo jízdu pozadu. Do vázání doporučuji radějí vyšší a tvrdší botu díky které si jistotu ve sjezdu užijete ještě více. U lyží je volba hodně otevřená a s markrem se výborně ovládají i lyže se šířkou 100mm pod patou. Já osobně jezdím na LINE PROPHET 100.

Prudké stoupání není problém – Korjakskij – 3456 m
Prudké stoupání není problém – Korjakskij – 3456 m

Co se týká jízdy na různých typech sněhu, je na tom Marker velmi dobře, samozřejmě to záleží na typu lyže. Letos jsem s ním zažil snad veškeré druhy sněhových podmínek, od 70 cm hlubokého prašanu, přes mokrý hluboký sníh, firn, až po čistý led na svazích sopek na Kamčatce.

Sjezd z Viljučinského 2173 m
Sjezd z Viljučinského 2173 m

Na Kamčatce a všeobecně v Rusku je toho k lyžování opravdu hodně, námi vybraná destinace okolo města Petropavlovsk nabízela řady možností a obtížností sjezdů a hlavně přístupových tras pod sopky. Celkově delší nástupy pod kopce než jak jsme na ně zvyklí z Evropy se musely většinou šlapat na lyžích. Na vázání se dalo pohodlně dojít po rovině pár kilometrů. I bruslit nebo jít jako na běžkách třeba 26 km za krásné 4 hodiny.

Pod vrcholem Viljučinského – v pozadí pás sopek Korjakskaja, Avačinskaja
Pod vrcholem Viljučinského – v pozadí pás sopek Korjakskaja, Avačinskaja

Profily terénu vypadaly různě, např. 8 km daleko s převýšením okolo 1900m a podobně. Nejvyšší převýšení (z dostupných kopců) nabízel vulkán Viljučinskij (2173 m) (doba výstupu cca 5 hodin, start okolo 150 m), na který to bylo z místa tábořiště až na vrchol asi 2000 výškových metrů vystoupaných na vázání Marker Duke 16. Otázkou tedy zůstává, jestli to není spíše hlavně o stále se zvyšujících nárocích na hmotnost vybavení.

Začátek sjezdu s převýšením 2000 m
Začátek sjezdu s převýšením 2000 m

Závěrem lze napsat jen toto: Ideální vázání na skialpinismus to zcela nepochybně není a preferencí pro Marker zůstává freeride a heliskiing. Na Kamčatce to byl pro mě s Marker Duke 16 výborný trénink na nohy a já osobně u tohoto vázání zůstanu i za cenu vyšší váhy a vypínání lyžáků při přepínání do chodící polohy. Kdo by tedy chtěl chodit s Duke na skialpy, musí být tak trochu sadomasochista. Musí oželet váhu, být připraven na to že, do kopce nepředběhne celou skupinu a možná bude na vrcholu o půl hodiny později jak ostatní, ale pro požitek při sjezdu a při skocích toto všechno rád podstoupit jako já…

Těžší vybavení chce pouze a jen silnější nohy – tady pod sopkou Ostraja
Těžší vybavení chce pouze a jen silnější nohy – tady pod sopkou Ostraja

Marker pod Viljučinskim
Marker pod Viljučinskim

S Markerem Duke 16 jako na běžkách
S Markerem Duke 16 jako na běžkách

Sjezd na Markeru je zážitek
Sjezd na Markeru je zážitek

Přední část vázání Marker Duke
Vázání v poloze „LOCK“ při sjezdu

Přepínání zámku do stoupací polohy
Přepínání zámku do stoupací polohy

Marker Duke při chůzi – detail podložky
Marker Duke při chůzi – detail podložky

Výškové polohy jsou zajišteny kovovým podstavcem
Výškové polohy jsou zajišteny kovovým podstavcem

Přepínání z prostřední polohy nelze ovládat holemi
Přepínání z prostřední polohy nelze ovládat holemi

Druhá výšková poloha
Druhá výšková poloha

Třetí výšková poloha
Třetí výšková poloha

Podložka pod patou zajištující celo-podélné spojení s lyží
Podložka pod patou zajištující celo-podélné spojení s lyží

Masivní zadní cást vázání s kovovým nádstavcem jdou videt drážky pro obemknutí podložky
Masivní zadní cást vázání s kovovým nádstavcem jdou videt drážky pro obemknutí podložky

Podobné články

Komentář

  1. palic - 6. červen 2009, 21:01 #

    Výše uvedené hodnocení vázání Marker Duke 16 je subjektivní názor autora, s nímž se dalších devět účastníků výletu na Kamčatku neztotožňuje. Autor samotný málem díky tomuto vázání nedošel zpátky do civilizace z krátkého výletu k Tichému oceánu (cca 12 km) a na Viljučinskij byly jeho lyže téměř polovinu výstupu připnuty na batohu

  2. Plevix - 6. červen 2009, 21:21 #

    Ujasneme si pojmy: 1/Duke je freeridove vazani. 2/Smatlani po kopeckach neni freeride. 3/Smatlani na Dukovi je masochismus.

  3. Jaroslav Všetička - 6. červen 2009, 22:05 #

    Jako freeridové vázání ho znají všichni, já jsem chtěl ukázat, že s ním lze provádět stejné pochodování jako s jinými vázky. Podle mě teda sopky na Kamčatce nejsou kopečky :-) a já na něm hodlám šmatlat dál :-)takže jsem asi masochista. Jinak tě zdravím plevix :-)p.s. bude článek o lyžích se 100 pod patou na skialpy, ale to ty jezdíš taky tak doufám, že už budeš tentokrát souhlasit :-)

    vseta

  4. Čertík Bertík - 7. červen 2009, 08:24 #

    Při volbě lyží šířky 100mm+ máš vlastně jen dvě voby: tech a marker. A při vší úctě k techu a jeho výhodám, ze skály bych s ním asik neskákal. Jak napsal Tučňák, je to o tom, co preferuješ.
    Jestli je pro tebe chůze #1, tak je volba jasná- tech. Pokud sjezd + trochu blbnutí na skalkách, tak Duke. Toto se ovšem týká jen širokých lyží, při šířce do 90mm je v klidu i Diamir. O Naxu se nezmiňuji, viz výše zmíněná recenze.

  5. palic - 7. červen 2009, 22:11 #

    [3] ale hlavně [4] Borci, pokud chcete mutovat ve dvou metrech prašanu, nebo si vymýšlet jiné blbosti s vrtulníkem či v dosahu sjezdovek, a musíte mít lyže se šířkou pod patou 200 mm a vázání s DIN 16, tak vůbec neřešte skialpinistické vázání, protože i splitboard je užší než ty Vaše ploutve. Zahoďte stoupací pásy, skialpové boty, a pořiďte pořádné sjezdové vybavení, klidně s Marker Duke. Se skialpinismem nemají Vaše teorie (Tech versus Duke) nic společného :-D Hlavně když je sranda…

    Čertíku, nevím proč zmiňuješ chůzi, na každý kopec, než ho sjedeš, by jsi měl vylézt, a s Duke se přitom unavíš mnohonásobně více než s jakýmkoliv skialpinistickým vázáním. Pokud máš fyzickou kondici jako olympijský vítěz v maratonu, tak žádný problém! Což ale nemáš… viz letošní výlety. :-)

    Pozn.: Duke není skialpinistické vázání, takže je těžké jakékoliv porovnání.

  6. Pazout - 7. červen 2009, 22:54 #

    No nevím, každý svého štěstí strůjce.

  7. Čertík Bertík - 7. červen 2009, 23:05 #

    [2],[5]Rozdíl váhy Duke vs Diamir Freeride cca 300g/jedno vázání. To je tedy rozdíl mezi skialpovým vázáním a jiným (viz pozn.)? Protože co si pamatuju, tak Plevix měl v M-N široké K2 s Diamirem, ne?

    O šířce lyží se nemá cenu příliš bavit, každý z nás to vnímá jinak. :-)

    BTW, jaké jiné vázání na kombinaci skialp/freeri­de/skoky a lyže šířky 100mm??
    Já osobně nemám ambice dělat na lyžích přechody, to si pak pořídím něco jiného. A jak napsal Tučňák, vylezeš sice o půl hoďky později, ale sjezd je o něčem jiném..!

  8. Jaroslav Všetička - 8. červen 2009, 09:45 #

    tak kluci :-) přesně jak píše čertík bertík…rozdíl váhy je 300 g :-D což upřímě jen moje sladké tyčinky v batohu dělají aspoň 2 kg :-D, takže 600g na nohách opravdu už není žádný šílený rozdíl :-). Nikoho do ničeho nenutíme, ale prostě se to všechno na DUKE zvládnout :-) viz. Kamčatka..jezděte si na čem chcete :-) ja DUKE nikomu nenutím :-)

    vseta

  9. Konas - 8. červen 2009, 10:53 #

    [7] zjistil jsem, ze na kombinaci skialp/freeri­de/skoky se take hodi ma silvretta 500 Easy GO, zkousel jsem ji ve fun parku v Rakousku a bez problemu. Podle nekterych je to uz prahistoricke vazani, ale drzi vyborne. Pri vaze 1620 g za par bez brzd neni az extremni zatezi.

    Co se tyka hmotnosti, kazdy gram je na nohach poznat. Letos jsem si na Kamcatku vzal brachovi lyze a 1 kg dolu byla pro me extremni uleva. Vsak to bylo hned poznat.
    Uz chapu proc s postupujicim casem jakehokoliv vyletu zacinam ztracet na ostatni :-)

    Ale jak pise Pazout, kazdy sveho stesti strujce..

  10. PetrS. - 8. červen 2009, 22:46 #

    No ono mezi nama, split pod patou + Duke a nebo Tech + normalni lyze, to asi bude vetsi rozdil ve vaze nez 300g na nohu…

    Jinak ja s K2 Shuksan a Diamir Freeride nejsem zadny gramar, sjezd je pro me to, proc chodim nahoru. Ale co je moc, to je moc. :-)

    Ale samozrejme na freeride vybaveni se da neco vyslapnout a na druhou stranu na bezkach zase i sjet, ze…

    Ale jinak chvalim clanek. Pohled z jineho uhlu pohledu a pekne udelane fotky.

  11. palic - 9. červen 2009, 10:53 #

    [10] Jenom malá poznámka na dva těžkotonážníky Všeťu a Čertíka – oba borci před touto zimou zahodili své snowboardy a sněžnice, že je to prý moc těžké tahat po horách… a přešli na ultralehký Marker Duke a 5kg těžké lyže :-D

  12. Čertík Bertík - 9. červen 2009, 12:35 #

    [10] Jasné, váhový rozdíl je podstatný a sami dobře víme, že naše vybavení je fakt těžké. Jenže bereme lyži se šířkou 100mm jako určitý kompromis, lyži na všechno kromě přechodů. Prašanové lyže jsou ještě někde jinde a na užších se mi tak dobře nejezdí, aspoň tedy ne ve volném terénu. A jízdy na širokých lyžich se nechceme vzdát!
    Jedná se pouze o to, že na takové lyže není moc fungujících vázání na výběr, viz „binding flex test“ na wildsnow.com. Při zvyšující se šířce lyže by měl být kladen důraz na pevnost vázání.

    [11] Na lyže jsem přešel proto, abych nemusel tahat board na zádech. A split mi jako řešení nepřišel, hlavně kvůli stylu jakým jezdím.

  13. iva filova - 9. červen 2009, 14:41 #

    Takze pani, pridam aj ja svoj nazor. Vaha, vaha vaha, podla toho co som tu citala ani neviete poniektori aky je to dolezity faktor na turu, ci uz ide o vahu na nohach ci na chrbte (batoh) – mala som jedneho partaka, ktory koli ABS takemu batohu nevladal doslapat na vrchol a v dlhsich zjazdoch mu odchadzali nohy. V prvom rade by som chcela zdoraznit ze neexistuje univerzalna lyza a univerzalne viazanie ktore by ste mohli pouzit za kazdych okolnosti. Takze treba mat viac modelov a podla akcie, podmienok… zvolit to vhodne. Inak si par akcii uzijes a ostatne pretrpis. Ak ides do svajcu na freeride – kratke slapacky blizko zjazdoviek, prasanu kopec, skoky cez skalky niekde v areali Chopku ci pod… tak kludne aj lyze 100 s Dukom. Ak ides na expediciu kde su na tury dlhsie nastupy, prechody v kombinacii zo zjazdami aj tazsimi tak aj vystroj tomu prisposob – staci lyza tak 70 – 80 v strede, s diamirom , alebo este lepsie s techom a uzijes paradne aj lyzovacku. Ak pojdem do severnej steny Alpskej 4000 s 50°sklonom, ktoru si musim aj vyslapat, tak urcite nie na lopatach s Dukom, kazdy gram citis aj ked je to len o 300 g viac. Vecsinou je takato stena s roznorodym snehom – prach, lad, kôra. Treba univerzalnejsiu lyzu – tak okolo 70 v strede, tvrdu ale nie tazku, diamir je tu podla mna lepsi ale aj techa si par borcov pochvaluje v tomto terene (komu co vyhovuje). Skialpinizmus, extremne lyzovanie a freeride su tri odlisne veci – neni medzi tym sice ostra hranica ale kto ma co to prejdene a polyzovane vie odlisit a vie si vybrat na to kontretne vhodnu vystroj. kratky clanok co je asi co – tu: http://www.skimountaineering.sk/skm.php?…

    Takze na zaver s freeridovou vystrojou sa vytrapis na skialpovej akcii aj ked ten kusok zjazdu si uzijes, zas na nejakom kanadskom Heliskingu by si lyziar tak neuzil prasanu keby nemal lyze cez 100 a pod. Nescitavajte prosim teda „hrusky s jablkami“ do kopy.

  14. Čertík Bertík - 9. červen 2009, 20:02 #

    [13] OK, na základě Tvého výkladu začnu rozdělovat pojmy „skialp“ a „freeride se šlapáním“… :-)
    Je pravda, že oproti Tobě jezdíme úplně něco jiného, kde na nás a naše vybavení nejsou kladeny takové nároky. Osobně bych si do opravdového extrému netroufnul, takže se zařadím to té skupiny freeridera, co si kopec vyšlápne a váhu moc neřeší. Možná že ale s věkem přijde i rozum a lehčí vybavení. :-D
    Každopádně Ti děkuju za nejsrozumitelnější komentář k tématu, jaký se tu objevil.. ;-)

  15. Konas - 9. červen 2009, 20:06 #

    Puvodne jsme mluvili jen o vazani, ale budiz. Premyslim Ivo, jestli mnoho lidi ma cca 3 pary lyzi, na kazdy Tvuj popsany vylet jedny. I kdyz jednoho cloveka znam a ty budes asi ta druha osoba :-)

    V tom pripade Vseto i Tome, koupil bych si jeste jedny lyze, nebo vas tesi jezdit zmrly snih z Polodnaku na tech vasich lopatach? Mozna opravdu 100mm sirka je pro vas reseni kompromisem a ten se najde u kazdeho jinde. Jdete svou cestou, pokud myslite, ze je spravna.

  16. Jaroslav Všetička - 9. červen 2009, 20:59 #

    ahojte, jen dodám,že to co píše paní Iva Filova je naprsta pravda a je nám všem jasné, že nejlepší je mít troje čtvery lyže a podle situace si vybrat. K tomu samozřejmě chceme dospět :-) ale každý dobře ví, že to není za pár korun…takže určitě je to pravda a další lyže s jiným vázáním si jednou koupím to bezpochyb…já ani nechtěl udělat rozruch s MARKEREM jen prostě napsat že i s takým vázáním se to dalo na Kamčatce všechno ujít…a já osobně jsem spíš taky lyžař než turista abych chodil míle na lyžích pro 1 sjezd tak proto MARKER ok lidi? :-Djinak celkem fajn debata dík za názory…

    vseta

  17. palic - 9. červen 2009, 23:06 #

    [15] Brudere, záleží na tom, kde a jak jezdíš. Určitě by jsi měl mít jedny kameňačky v ceně tak tisícovka i s vázáním a jedny dobré lyže do Alp a Tater. Pokud jsi jo hogo fogo, tak si pořiď třetí lyže extra široké do prašanu a na stále omílaný „freeride“, které v našich zeměpisných oblastech (nejsme v Coloradu nebo na Aljašce) využiješ na prašanu při troše štěstí třeba tři dny za zimu.

    [16] Všeťo, ber to reálně, na Kamčatce jsi vše „ušel“ jen díky tomu, že výlet byl pojat velmi odpočinkově, tj. v maximální možné míře byla pro přesun pod kopce použita nějaká doprava a ne vlastní síly. Dobře si vzpomínám, jak jsi se tvářil, když jsem ti řekl, že jsme se z Těrmalného dostali pod Viljučinskij pěšky a na lyžích :-D

    Aby jsi se dostal k zajímavým kopcům, tak musíš někdy těch pár kilometrů ujít téměř po rovině – v Alpách pravidlem, neboť nástupy po ledovcích jsou většinou rovina a vzdálenost velká. Na Kamčatce můžeš obecně brát minimální vzdálenost k sopce 20 km téměř po rovině a následně 2000 výškových metrů nahoru.

  18. Matus - 9. červen 2009, 23:14 #

    Mladez a seniori,

    takto to vidi guru teorii a hier, cize ja:

    Vseta nam vsetkym chcel ukazat a ukazal a zdokumentoval, ze je mozne ist s Dukom a tazkotonaznymi lyzami Line (odvodene od ceskeho slova “líně“?) aj na „expediciu“, kde sa nielen lyzuje dole kopcom, ale aj slape po rovine a hore kopcom. My, ociti svedkovia vsak mozeme zodpovedne tvrdit (a to aj pri priamom pohlade do Vsetovych detskych oci), ze pri tomto pokuse na sebe samom Vseta dokladne trpel.

    Vsetci mame v pamati jeho bolestny vyraz na tvari pri puti po ruskych planach, pri jeho snazeni o dosiahnutie brehu oceanu. Mnohi sme si tento bolestny vyraz ani nemohli uzit, pretoze Vseta (mimochodom, jedinec s ocividne dobrou kondickou aj napriek svojmu nechutnemu zlozvyku vdychovat dym zo spaleneho tabaku a marihuany) castokrat zaostaval daleko vzadu za ostatnymi pretekarmi, chcel som povedat ucastnikmi vyletu. Zaostavanie bolo sposobene prave neuveritelne tazkymi zavaziami na nohach.

    Mnohi mame na v pamati uzasnuty vyraz kazdeho, kto sa pokusil zdvihnut zo zeme sustavu zbytocne-siroke-lyze Line + zbytocne-tazke-a-zbytocne 16 DIN-viazanie Duke.
    Dokonca aj majitelia Diamirov si po tomto otrasnom zazitku zrazu uvedomili, ze ich zivot doteraz predsa len mal zmysel.

    Ale aj napriek uvedenemu, Vseta to zvladol. Dosiahol ocean (ako posledny a na pokraji sil blekotajuc: “musim si zapalit”), dosiahol vrchol Viljucinskeho (bol tam velmi silny vietor, takze si zapalil az v bejz kempe, ale zato niekolko krat).

    Takze je mozne konstatovat nasledovne: priatelia, da sa to. Je mozne slapat s Dukom na kopce s prevysenim cez 2 kilometre. Je mozne slapat s nim 10 km a viac po rovine. Je to mozne. Rovnako je mozne zjazdovat na bezkach, je mozne skrabat zemiaky nechtami, je mozne pozerat vecerne spravy. Ale kto so zdravym rozumom by to robil? Jedine individuum obdarene nadmernou pevnou volou, kondiciou a zbytocnou tvrdohlavostou.

    My ostatni sme si uzili kamcatske lyzovanie aj na beznych skialpovych, pripadne velmi jemne freeridovych lyziach. A miestami som mal dojem, ze pri podmienkach, ktore sme na lyzovanie mali (prasan to teda nebol!), boli vhodnejsie nase univerzalky ovela viac ako viacmenej jednoucelove siroke plutvy urcene asi do prasanu.

    Takze na co je vlastne dobry Vsetov setup? Na 89% na doslapanie od hornej stanice lanovky k nevyjazdenym draham mimo hlavnej zjazdovky. Zvysne percenta su na machrovanie pred nevinnymi devami atraktivneho vzhladu.

    Na lyzovanie v mixovych podmienkach horach karpatskeho typu, pripadne v neistych podmienkach exotickych pohori sa hodi tech alebo diamir (Eagle je prvy diamir, ktory som ochotny akceptovat. Ale nie na mojich lyziach :) a nejaka univerzalna lyza s hmotnostou do 1700g/ks.

  19. Jaroslav Všetička - 10. červen 2009, 10:09 #

    ahoj Matuš :-)

    No povedal by som aj trocha dál od sjazdovky nez kúsok :-D.Ale podle toho co tady čtu se tedy jak spřávně dodal čertík přestávám řadit mezi skialpinisty:-)z čehož me srdce nebolí. Na kamčatce prostě ideální sníh nebyl ale tady u nás doma jezdíme na kopce spíš když ten sníh za něco stojí no :-). Mej se

    vseta

  20. paní Tučňáková - 10. červen 2009, 19:31 #

    Nazdar skieři :-) jak to tu čtu tak bych tu nejradši napsala asi deset stránek, ale radši ne :-D tak jen podpořim ( z povinnosti :-D) tučnaka a čertika bertika. A hlavně LINE a MARKER nic lepšího na tyhle lyže neznám :-) a navíc lidi nezapomínejte proč na ty hory jezdite. Já kvuli gramovému vázku určitě ne :-)no co každý má rád svůj styl a svoje lyže tak to všechno nemá cenu míchat do jednoho pytle :-) staré dřevěné dvoumetové lyže na Vás :-D:-D mějte se krásně ahooooooooooo­ooooooooooj a ne, že se tu pohádáte :-D už to tu tak pomalu vypadá :-P
    P.S.: tabák a marihuana k lyžím nepaři :-P vid všeto? :-D to by sis pak mohl způsobit NĚJÁKÉ zranění :-D

  21. Konas - 11. červen 2009, 10:08 #

    [19] ''Na kamčatce prostě ideální sníh nebyl ale tady u nás doma jezdíme na kopce spíš když ten sníh za něco stojí no :-) ''

    Vseto, ruku na srdce, kolikrat za sezonu najdes nekde prasan? On teda urcite byva, mozna mi priste poradis, abych na neho natrefil casteji nez 1–2–3 krat za sezonu

  22. palic - 11. červen 2009, 10:30 #

    [19] Všeťo, tím, že jezdíš na hory jen když ten sníh za něco stojí máš asi na mysli Váš předvánoční výlet do Alp, kdy jste lyžovali půl dne a pak jste jeli na Chopok? Nebo nějaký jiný? :-D

  23. Pipina - 11. červen 2009, 15:11 #

    Asi zůstanu na tom prkně,jak to tu tak vidím...... a nebo začnu jezdit na pradědových dřevech-to byli aspoň umělci…:o))

  24. Chuckie - 11. červen 2009, 20:50 #

    Zdravím ve spolek! Reagovat na nějaké názory zdejších komentátorů a proroků asi nemá cenu. Chtěl bych Vám říct, že byste měli být vděční, že tu Všeťa sepsal zkušenosti s Markerem a napsal na něj svůj názor. Já osobně bych se na to vyprd, ale on to neudělal.. Z toho co tady některí z Vás píšou, mám spíš lehký dojem, že nejste schopni uznat to, že Všeťa(který má výbavu pro freeriding a ambice se stále zlepšovat a který si nehraje na žádného expedičního skialpáka)zvládl mezi Vámi všemi „zarputilými“ skialpáky ůplně to samé zatížení co vy, ale o to navíc s mnohem těžším vybavením. Trochu to asi nekomu pocuchalo ego hm..?
    BTW jediný vhodný komentář, který byl podle mě k věci, byl od Ivy Filové.

    At vám to běhá!

  25. palic - 12. červen 2009, 10:25 #

    [24] Chuckie, to ze by jsi se na to vyprd je o tobe vseobecne znamo, kdyz jsi nebyl od navratu z Norska schopen sepsat aspon kratky clanek delkou odpovidajici tomuto tvemu komentari k tvym zkusenostem se skialpinismem v norskem pohori Rondane. A to jsi to slibil snad uz pred dvema mesici! :-) Na rozdil od tebe je Vseta, i kdyz je pracovne a skolne pretizen, schopen napsat velmi dobry a smysluplny clanek o vazani, jehoz jedinym zaporem byl optimismus, ze s Marker Duke a lyzemi Line zvladne vse, co ostatni s „normalnim“ skialpovym vybavenim.

    Trochu si asi pletes pojmy, nebot pohodovy odpocinkovy vylet na Kamcatku povazovat za expedicni skialpinismus je dost odvazne. Urcite by se napriklad nepresouvalo auty, ale pekne po svych – a schvalne se zkus Vseti zeptat, zda by to prezil a zda by stihal…

    Z vetsiny vyse uvedenych komentaru proti Marker Duke plyne jedine – vazani je dobre pro freeride vedle lyzarskeho strediska (popojit nekam od horni stanice lanovky), pro heliskiing (pokud po tobe nebudou chtit priplatek za nadvahu), pro skakani z 30m vyoskych skal a pro snow parky. V pripade poslednich dvou moznosti je ovsem otazka, zda DIN16 takovym brutalnim borcum vubec staci. Samozrejme take do Beskyd pro vystup 800 vyskovych metru na Lysou Horu :-)

    Zkus si jeste jednou precist komentare od Ivy a Matusa a pak si pohon vlastni ego na podobne sirokych lyzich s Naxem, ktere si nemuzes vynachvalit :-D

  26. hajkos - 26. únor 2011, 12:09 #

    zeptejte se účastníků výletu do Armenie a Gruzie 2011 jak se dívá na záda týpka s dukem na B3

  27. Matus - 7. březen 2011, 10:07 #

    hajkos, ty si netvor a prirodna anomalia. ved ty dobre vies, preco!

  28. Lukas - 22. červenec 2011, 16:18 #

    Ahoj precetl jsem zajimavou diskuzi a rad bych poprosil o radu. Neplanuji zadne dlouhe tury, ale spsi vyslap od horni stanice nekam kousek mimo a pak sjezd, mam lyze Scott Crusade a vazani Marker Duke a rad bych koupil stoupaci pasy. Mohl by mi nekdo poradit jake by pro tuhle kombinaci byli nejvhodnejsi (jedna se mi hlavne o moznpost uchyceni na lyzi, crusade ma pomerne nestandartni spicku a patu). Nemam s pasy zatim zadnou zkusenost takze kazda rada dobra. Diky Lukas

  29. palic - 22. červenec 2011, 22:48 #

    [28] Zdravím, pokud se jedná o tento model http://www.freeride.co.uk/…crusade.html, tak pata je na uchycení stoupacích pásů bez problémů, ale špička je trochu nestandardní. Na špičku asi obdélníkové oko, aby to drželo aspoň 2 cm od špičky. Mám dobré zkušenosti s uchycením Camlock od Colltexu: http://www.skialpshop.cz/…stem-camlock, tj. pásy šiřky 130 mm a k tomu vhodné oko… kdyžtak je vhodné se poptat před objednáním přímo v Skialpshopu, protože jsou schopni uchycení a pásy přizpůsobit na různé lyže.

  30. celo - 27. říjen 2011, 16:49 #

    Zdar chlapaci a devuchy, mam tez markera duka, dokonca na lyziach blizzard cronus 180cm, meriam 180 vazim 70kg hmotnost lyze viazania lyziarky vyrazne presahuje 10 kg
    Vobec nemam chut menit ani lyze ani viazania mozno vsak lyziarky scarpa matrix je trosku makka.
    Nemozem povedat ze by som malo slapaval, v nizkych zapadnych aj vysokych tatrach som kazdy rok, pravidelne mala fatra. Vaha vybavy mi vobec nevadi a kazdy kto radsej jazdi ako slape oceni toto viazanie… kto vsak nema kondicku nech sa na hory netrepe lebo ublizi sebe a aj inym. Takze kto na to ma nech si slape aj na titanovych lyziach ale musis mat dost sily na to aby si tazku vystroj utiahol a pripadne pomohol ostatnym…

  31. Matus - 30. říjen 2011, 19:08 #

    Hello celo, ak mas pri 180cm naozaj 70kg, tak musis byt riadne husty, ked bez problemu utiahnes duke :)

    Matrix je urcite velmi makka lyziarka na taky setup. Kedze vsak mas vesmirnu kondicku, kup si poriadne tazke freeridove topanky.

  32. Tomáš Kouba - 18. březen 2013, 13:13 #

    Ahoj,

    díky za článek, pomohl mi při výběru. Podělím se o svůj pohled na věc. Chtěl jsem lyže na blbnutí mimo sjezdovku a na super prašanový sjezd, tak jsem pořídil plácačky Armada JJ se 115 mm pod botou. Rozdíl oproti K2 s nějakými 90 mm pod botou (typ nevím) je značný – Armady jsou bomba skoro v jakýchkoli podmínkách. No a k nim Marker Duke :) K čemu to je? Stačí mi, když si od lanovky vyjdu někam po hřebínku, kde ještě nikdo nejel a sjedu si kopec. Takže pokud šlapání berete jako spíš nutnost se dostat někam do pěkného terénu, tak je tahle kombinace super :)

Pište prosím slušně, s diakritikou a k věci. Dodržujte pravidla a využijte možnosti formátování uvedená pod formulářem.

 

Pravidla a možnosti formátování

  • Nepoužívejte HTML značky, blog podporuje sexy formátování texy. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem ">", odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva*
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy
  • Jediné dvě povinné položky formuláře jsou Jméno a zpráva
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2]
|
 

Hledání na webu

Co se chystá

Důležité

Významné výlety

Poslední odkazy

Poslední komentáře

Naše kopce na summitpost.org